W£A¦CIWO¦CI I METABOLIZM ALKOHOLU
Alkoholami nazywana jest grupa organicznych zwi±zków chemicznych, pochodnych wêglowodorów, do której obok alkoholu etylowego (etanolu) nale¿± m.in. metanol, propanol, butanol. Dla celów spo¿ywczych wykorzystywany jest jedynie alkohol etylowy, spo¿ywany pod postaci± wódek, koniaków, whisky (przeciêtna zawarto¶æ alkoholu 40-50%), wina (zaw. alk. 10-20%) i piwa (zaw. alk. 3-7%). Pozosta³e alkohole s± zwi±zkami znacznie bardziej toksycznymi dla organizmu cz³owieka. Ze wzglêdu na bardzo zbli¿ony smak i wygl±d najczê¶ciej mylony jest alkohol etylowy (etanol) i metylowy (metanol). Ten ostatni u¿ywany jest g³ównie jako rozpuszczalnik przemys³owy i st±d ³atwo dostêpny. Omy³kowe spo¿ycie metanolu powoduje, w najlepszym przypadku, trwa³e upo¶ledzenie, a nawet utratê wzroku oraz znaczne pogorszenie s³uchu. Zdarza³o siê jednak, ¿e ju¿ po wypiciu 30 do 100 ml metanolu nastêpuje zgon na skutek pora¿enia o¶rodka oddechowego.
Alkohol etylowy (etanol) jest ciecz± l¿ejsz± od wody, przezroczyst±, o charakterystycznej woni i piek±cym smaku. W normalnych warunkach, wystêpuje w organizmie cz³owieka jako alkohol fizjologiczny, w stê¿eniu nie przekraczaj±cym 0,15 promila. Wch³anianie rozpoczyna siê natychmiast po wprowadzeniu alkoholu do organizmu, tj. ju¿ w jamie ustnej. Szybko¶æ wch³aniania zale¿y m.in. od tempa przesuwania siê tre¶ci pokarmowej z ¿o³±dka do dwunastnicy i jelit, a tak¿e od zawarto¶ci t³uszczu w po¿ywieniu. Stwierdzono na przyk³ad, ¿e u osób, które wypi³y alkohol po posi³ku zawieraj±cym t³uszcz, bia³ko i wêglowodany, wch³anianie alkoholu jest trzykrotnie wolniejsze ni¿ u osób, które pi³y na pusty ¿o³±dek. Jelita s± miejscem, gdzie najwiêcej alkoholu przenika do krwi, natomiast najwy¿sze jego stê¿enie wystêpuje w ¶linie, moczu, krwi, ¿ó³ci i p³ynie mózgowo-rdzeniowym. Stê¿enie alkoholu osi±ga swój szczyt w ci±gu 30-45 minut po wypiciu. Proces metabolizowania alkoholu przebiega wolniej ni¿ proces jego wch³aniania. Po up³ywie ok. 1,5 godziny od spo¿ycia, poziom alkoholu we krwi mê¿czyzny o wadze ok. 70 kg przedstawia siê nastêpuj±co:
piwo:
300 ml - 0,3 promila
900 ml - 0,7 promila
1500 ml - 1,32 promila
wino (12%.):
200 ml - 0,4 promila
600 ml - 1,2 promila
wódka (40%.):
100 ml - 0,5 promila
250 ml - 1,4 promila
Nale¿y wiedzieæ, ¿e pomimo spo¿ycia tej samej ilo¶ci alkoholu wystêpuje ró¿nica w stê¿eniu alkoholu we krwi mê¿czyzn i kobiet. Ró¿nica ta wynika z ró¿nej zawarto¶ci p³ynów w stosunku do masy ca³ego cia³a (u kobiet stanowi ok. - 60%, u mê¿czyzn - ok. 70%).
Offline